General Electric загуби мястото си в индекса Dow Jones Industrial Average след над 100 години в него. Промяната отразява срива на компанията и промените в американската икономика.

Мястото ще бъде заето от Walgreens Boots Alliance - втората най-голяма верига аптеки, а промяната влиза в сила на 26 юни.

Dow Jones следи акциите на 30 компании, които се смятат за представителни за американската икономика. Дружеството, което го управлява, посочи, че с промяната ще бъде отразен растежа на здравния сектор.

General Electric вече е по-малка от Netflix

Някогашната най-скъпа компания в света вече е по-евтина от Netflix

Акциите на производителя се сринаха с 25% през последните 3 месеца

Тя следва труден период за General Electric. През последните 12 месеца акциите на компанията изтриха 50% от стойността си, а главният изпълнителен директор бе сменен.

General Electric е една от компаниите, които намират място в индекса при пускането му. Тя може да проследи корените си до крушките на Томас Едисън в края на 19 век. Компанията порасна и стана една от най-големите в Америка, като притежаваше и медийната NBC Universal и управляваше голямо финансово подразделение.

General Electric намалява дивидента си наполовина в отчаян опит да спести пари

Индустриален гигант от САЩ ще плаща на акционерите си наполовина по-малко

Това се случва едва за 3-ти път в историята на компанията

През последното десетилетие обаче тя продаде редица свои подразделения, включително NBC и GE Capital, отговаряйки на загуби заради финансовата криза и лошо представяне срещу конкурентите.

За нея работят над 300 000 души по цял свят. Компанията сега търси купувач и на бизнеса си с крушки за осветление, а миналият месец съобщи за сделка да продаде своето железопътно подразделение.

Walgreens, основана през 1901 г. като квартална аптека, расте агресивно през последните години.

Париж може да глоби американски гигант по €50 000 за всяко несъздадено работно място

Париж може да глоби американски гигант по €50 000 за всяко несъздадено работно място

Обещанието бе част от договора на компанията, когато купи френската Alstom