Четвъртият най-голям производител на бира в света Carlsberg обяви, че планира да изплаща половината от приходите си на своите акционери под формата на дивиденти. Тази идея е част от стратегията на компанията, която трябва да бъде изпълнена до 2022 г., съобщава Bloomberg.

Заедно с това от Carlsberg заявяват, че ще се стремят да задържат дълговете си на ниво по-ниско от двойно на чистите си приходи, като осигурят допълнително пари кеш от обратно изкупуване и изплащане на извънредни дивиденти.

Това е част от плана на производителя за възстановяване на бизнеса му. В това число влизат и съкращения, както затварянето на някои пивоварни заради острия спад на печалбата през последните години.

Carlsberg освобождава 2000 души като част от мащабна програма за спестявания

Carlsberg освобождава 2000 души

Продажбите на пивоварната не вървят

До голяма степен той беше предизвикан от спадналото търсене на бира на руския пазар. Конфликтът в Украйна и поевтинялата рубла намалиха потреблението на пиво в страната, където именно Carlsberg е най-големият производител, тъй като държи пивоварните Baltika.

Информацията за готвените съкращения излезе още в началото на януари. Тогава от ръководството на „Карлсберг България” успокоиха, че това не се отнася за персонала у нас.

„Карлсберг България няма да има директно участие в мащабната дългосрочна програма за намаляване на разходите, която включва и 4-процентно намаляване на персонала в световен мащаб”, коментираха от компанията.