Американският автомобилен производител Ford (Форд) се готви да съкрати няколко хиляди работни места, за да намали разходите и да засили прехода си към електрически превозни средства, съобщиха американски медии.

Очаква се концернът да обяви съкращаването на повече от 4000 работни места през следващите седмици, според вестник "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на близки до въпроса хора.

Форд изтегля 850 хил. автомобила заради дефект с въздушните възглавници

Форд изтегля 850 хил. автомобила заради дефект с въздушните възглавници

Моделите, които се изтеглят са Fusion, Escape, C-Max и Lincoln MKZ от 2013 и 2014 г. Те са продавани в Северна Америка.

Не се очаква да бъдат засегнати работниците в заводите, се казва в доклада.

"Блумбърг" съобщи, че може да бъдат засегнати до 8000 работни места.

"Ключови ръководители на "Форд" днес ще предоставят подробности за това как компанията изгражда индустриалната си система, за да достигне глобално производство от 600 000 електромобила, нарастващо до над 2 милиона електромобила годишно в световен мащаб до 2026 г.", се казва в изявление на компанията, предаде БГНЕС.

"Както сме казвали много пъти, за да осъществим трансформацията на Ford+ и да поведем вълнуващата и разтърсваща нова ера на електрическите и свързаните превозни средства, ние преоформяме работата си и модернизираме организацията си във всички автомобилни бизнес звена и в цялата компания", се казва в съобщението на говорителя.

Форд представя обновения Мустанг през декември

Форд представя обновения Мустанг през декември

С направените промени компанията иска да глобализира културата и да разшири пазара на този легендарен автомобил

"Определихме ясни цели за структурата на разходите си, така че да сме икономични и напълно конкурентни на най-добрите в бранша."

Предизвикани от Tesla и други стартиращи компании, традиционните производители на автомобили ускориха производството на своите електрически модели през последните години. През март "Форд" обяви създаването на нова специализирана структура: Ford Model e. Тогава компанията заяви, че иска да произвежда 2 милиона електромобила годишно до 2026 г. - една трета от световното си производство - и планира да похарчи 50 млрд. долара за тях. Ръководителите на компанията също така заявиха, че искат да намалят разходите за традиционни автомобили до 3 млрд. долара годишно.

Форд обяви нова стратегия за продажбите с приоритет Африка

Форд обяви нова стратегия за продажбите с приоритет Африка

При население над 1 млрд. души и бързо увеличаваща се средна класа пазарът в Черния континент е на прага на впечатляващ скок, смятат от компанията