Alphabet Inc отчете рязко повишение на разходите за видео съдържание, служители и съоръжения през четвъртото тримесечие, което притесни инвеститорите и свали цената на акциите на технологичния гигант с три процента в понеделник.

Компанията-майка на Google надхвърли очакванията на Уолстрийт за приходи и печалба, но по-големите от очакваните разходи накараха инвеститорите да се чудят дали повечето средства, наляти в по-новите бизнес начинания на Alphabet, ще успеят да генерират възвръщаемостта, която търсачката успяваше да постига.

Компанията отчете $31,07 милиарда разходи за трите месеца до края на декември, скок от цели 26 процента спрямо година по-рано. Капиталовите разходи растат с 64 процента спрямо миналата година до $7,08 милиарда.

Служителите на Google губят вяра в лидерството на Сундар Пичай

Служителите на Google губят вяра в лидерството на Сундар Пичай

Какво показва вътрешното допитване?

Увеличените разходи идват наемането на нови служители в "облачното" подразделение, от YouTube, както и заради придобиването на офис сгради в Силициевата долина и Ню Йорк. Главният финансов директор Рут Порат заяви пред анализатори, че капиталовите разходи ще намалеят умерено през тази година, но и че компанията ще продължи да инвестира в дългосрочни проекти като изкуствен интелект, потребителска електроника и развиващите се пазари.

Приходите през последните три месеца на 2018 година се покачиха с 22 процента спрямо година по-рано до $39,28 милиарда. Уолстрийт очакваше $38,93 милиарда. Около 83 процента от тях идват от реклами.

Печалбата е $8,95 милиарда, или $12,77 на акция, спрямо $3 милиарда загуба година по-рано. Нивата на печалба също надхвърлиха очакванията на Уолстрийт.

Оперативният марж обаче е 21 процента, спрямо 24 процента през четвъртото тримесечие на 2017 година.

Анализаторът от Atlantic Equities Джеймс Кордуел посочи, че инвестициите трябва да бъдат аплодирани, но остава неясно дали вложенията в облачния бизнес ще донесат възвръщаемост. Google остава далеч зад конкурентите от Amazon.com Inc, припомни още той.

Apple размаха пръст и на Google заради събирането на данни

Apple размаха пръст и на Google заради събирането на данни

След като наказа и Facebook по-рано