Apple Inc. изтегли временно важни инструменти за разработка на Google, след като производителят на iPhone реши, че интернет гигантът е нарушил правилата, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Подобни приложения на Facebook Inc. също бяха изтеглени за около 24 часа след гръмването на скандала, че социалната мрежа е плащала по $20 на тийнейджъри, за да следи всичко, което правят на телефоните си.

Служителите на Google не са могли да достъпят тестовите си приложения, които те разработват за iPhone., нито да използват вътрешни приложения, свързани с транспорт и храна. Apple е възстановила достъпа часове по-късно.

Facebook плаща $20 на тийнейджъри, за да точи информация от телефоните им

Facebook плаща $20 на тийнейджъри, за да точи информация от телефоните им

Това става чрез мобилно приложение

Нарушенията

Apple предлага "корпоративни сертификати", които помагат на някои компании да работят по приложения без да минават през обичайни процес на разглеждане и проверка на кода. Facebook и Google обаче са се възползвали от това, за да събират данни за потребителската активност за вътрешни проучвания.

По-рано тази седмица новината бе съобщена първо от TechCrunch, а след това и двете компании са спрели тези дейности.

Apple заяви, че Facebook е нарушила правилата ѝ и изтегли сертификата. По-късно компанията наказа и Google.

Компанията отказа да коментира казуса. Действията ѝ може да подсилят имиджа ѝ на компанията, която се грижи за личните данни на портебителите, но може и да бъдат рисковани, ако Facebook и Google решат да отговорят на атаката.

Докато и двете компании са си позволявали да следят потребителите, случаят при Facebook е по-тежък, тъй като социалната мрежа е можела да вижда далеч повече трафик. Макар да има разлика, и двете компании ясно са нарушили правилата на Apple, заяви Пауло Андраде, разработчик на приложения за iPhone.