Takata Corp подаде документи за защита от фалит, превръщайки се в най-големият корпоративен провал от Втората световна война насам в Япония, предаде Bloomberg.

Фирмата се готви да посрещне искове за милиарди долари заради проблеми с произвежданите от нея еърбеци, които причиниха смъртта на над 15 души.

По-рано Takata призна, че умишлено е крила проблема с години.

Компанията и нейните подразделения подадоха документи за защита от фалит в САЩ и Япония. От документите става ясно, че към нея има претенции за над 10 милиарда долара от автомобилни производители като Honda и Toyota, както и от граждани.

Към момента тя има около 9 милиарда долара загуба.

Стъпката премахна и последната пречка активите на 84-годишната компания да бъдат продадени на Key Safety Systems (KSS) - американска компания, която произвежда еърбеци и е притежаван от китайската Ningbo Joyson Electronic. Сделката е за 1.6 милиарда долара.

От Key Safety Systems обещаха да запазят целия персонал на Takata.

Претенции към Takata имат и още 17 автопроизводители, сред които BMW и Tesla, както и американската агенция за пътна безопасност, която е предявила иска за 180 милиона долара от глоби.

Проблемът с еърбеците на Takata причини смъртта на поне 17 души по света. При катастрофа от дефектните устройства се изстрелваха метални парчета към лицата на шофьора и пасажерите. Милиони автомобили бяха изтеглени, за да бъдат ремонтирани поне 100 милион еърбега.

Заедно с делата срещу компанията и цената на акциите пасивите й достигат 15 милиарда долара.