Германската автомобилна корпорация Kostal затваря заводите си в Словения и Словакия и мести производството си у нас, в Пазарджик. Това стана ясно от думите на кмета Тодор Попов на сесия на общинския съвет, цитиран от БНР.

"Цялото им производство идва в Пазарджик. Плюс цялата логистика, в България, тук при нас. Най-вероятно работниците ще се увеличат до 5000 души", заяви той.

В момента автомобилната корпорация строи общежитие и комплекс за услуги в близкото до Пазарджик село Добровница. Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик не може да отговори на нуждите от работна ръка на предприятието.

Kostal има два завода в България - в Смолян и в Пазарджик. Вторият бе открит през 2017 г. след инвестиция от €12 млн. и е един от най-големите изобщо на компанията, каза тогава пред журналисти Андреас Костал, главен изпълнителен директор. Първоначалният план бе в него да работят 1 700 души, а в края на март стана ясно, че те са около 2 000.

Компанията произвежда подкормилни кутии за почти всички големи автомобилни марки - Volkswagen Group, Peugeot-Citroen, Daimler, Ford, BMW и General Motors. Освен двата завода компанията отвори и софтуерно предприятие, базирано в столицата, което разработва програмни решения за компаниите в групата.

През 2019 г. приходите възлизат на 330 млн. лв., при 161 млн. лв. през 2018 г. При отварянето на завод в Пазарджик директорът за България Йоаким Грабовски посочи, че целите пред завода в Пазарджик са €180 милиона годишно продажби до 2022 г.

Историята на Kostal започва през далечната 1921 г. в германския град Люденшайд. Ръководството на международната група и до днес има седалище в този град, в който компанията е основана от Леополд Костал, родом от Мнихово Храдище в Чехия. Към момента компанията развива дейност в 21 страни на 4 континента и има над 17 хил. служители.

Производителят на авточасти Kostal отвори втори български завод с 1700 работници

Световен лидер в производството на авточасти отвори втори български завод с 1700 работници

Инвестицията е за 12 милиона евро