Вторият най-голям акционер в авиопревозвача Deutsche Lufthansa ще продаде повече от половината от дела си в компанията само три месеца след смъртта на магната Хайнц Херман Тийле.

Неговата империя KB Holding, която притежава около 12% дял в дружеството, ще продаде 33 милиона от общо 60 милиона книжа, става ясно от документи, цитирани от Bloomberg. Според настоящата цена на акциите това може да означава сделка за около 358 милиона евро.

Въпреки това наследниците на Тийле ще продадат дела на цена с около 1/3 по-ниска от тази преди корона кризата, която засегна тежко авиоиндустрията. Заради нея най-големият авиопревозвач беше принуден да разчита на държавна помощ от 9 милиарда евро, за да оцелее.

Хайнц Херман Тийле - един от най-богатите хора в Германия почина внезапно

Кой беше Хайнц Тийле - един от най-богатите хора в Германия, с ключов глас в Lufthansa

Неговото нетно състояние е изчислявано на над 20 милиарда долара

Наскоро компанията получи "да" от акционерите си за набиране на капитал от 5,5 милиарда евро с цел да покрие част от задължението си към държавата.

Семейство Тийле е най-големият частен акционер в Lufthansa след германското правителство, което след отпускането на финансовата помощ управлява 20% от компанията.

Хайнц Херман Тийле, който почина през февруари месец, беше един от най-богатите хора в Германия и в Европа като цяло. Той завеща на семейството си активи на обща стойност от 20 милиарда долара.

Активи за $20 милиарда: Кой ще наследи един от най-богатите европейци?

Активи за $20 милиарда: Кой ще наследи един от най-богатите европейци?

Ако това бъде неговата дъщеря, тя ще се нареди сред най-заможните жени в света