Най-големият пенсионен фонд в света отбеляза ръст за четвъртото поредно тримесечно. Скокът се дължи на повишаване при световните акции и спад на йената спрямо долара и еврото, което помогна за повишаване стойността на инвестициите в чужбина, пише Bloomberg.

Държавният пенсионен фонд на Япония отчита ръст от 3.5%, с което печели 5.1 трилиона йени или 46 милиарда долара през трите месеца, приключващи на 30 юни. Японските акции добавили 2.3 трилиона йени, като индексът Topix се покачи през периода. Междувременно стойността на чуждестранните акции се е увеличила с 1.9 трилиона йени.

Печалбата идва, след като фондът мина през поредица от загуби, след като преразгледа стратегията си през 2014 г. относно покупката на повече акции и с цел намаляване на дълга.

"Положителната пазарна среда продължи през тримесечието с добри данни за световната икономика, а корпоративните печалби подкрепиха ръста на акциите", коментира президентът на фонда Норихио Такахаши в изявление в петък.

Местните облигации на фонда, които представляват 30.5% от общите активи, почти не са постигнали възвращаемост. Чуждестранните облигации добавиха 4.5%, което представлява 13.5% от инвестициите в края на юни.

Японските акции наброяват 24.4 процента от притежанията, докато активите в чужбина правят 23.9 на сто.