Boeing 737 не започна съществуването си като победител, а производителят му обмисляше да го спре. Все пак обаче той се изкачи нагоре и се превърна в най-продавания самолет за комерсиални цели на всички времена – „летящ кон” за авиокомпаниите и милионите души, които летят с него всеки ден.

Американската компания сочи, че е получила поръчки за 13 298 самолета Boeing 737, първите от които през 1965 г., и са доставени близо 9000 броя от тези поръчки.

Успехът на Boeing 737 може да е въпрос на това да бъдеш на точното място в точния момент. Линията е в непрекъснато производство в продължение на 50 години и се облагодетелства от дерегулацията на авиокомпаниите в САЩ в края на 70-те години и настъпилия бум в индустрията през 80-те години.

Самолетът първоначално не бил фаворит. Проектирането и производството тръгвали с бавен старт и всъщност Boeing обмисляла да го спре, разказа авиационният консултант Джордж Хамлин за MarketWatch.

В последните години обаче основният конкурент на летателния апарат набира все по-голяма скорост. Европейският производител Airbus пусна модела си A320 през 1988 г. и оттогава е приел 12 463 поръчки и е доставил близо 7000 броя от тази серия.

В повечето от годините през последното десетилетие са продадени повече самолети Airbus A320, отколкото Boeing 737. Изглежда двата модела ще продължат да се надпреварват за лидерското място в обозримото бъдеще.

„Airbus е по-агресивна в налагането на самолетите си на пазара, както и в тяхното пласиране и маркетинг. Компанията грабна клиенти от разширяващите се авиокомпании в развиващите се пазари”, посочи авиационният консултант Робърт Ман.

Boeing 737 срещу Airbus A320

За пътниците битката на самолетите може да остава незабелязана, не на последно място защото донякъде е трудно да се разграничат двата модела. Ето няколко ключови разлики между тях:

Двигател: И двата самолета разполагат с двуцилиндров двигател, който се намира под крилата. При 737 обаче двигателят не е в идеална кръгла форма, а по-скоро във форма на уста на риба. Двигателят на A320 пък е кръгъл.

Нос: По принцип самолетите на Airbus имат по-ниски и набити носове, докато тези на Boeing са остри.

Опашка: Ако опашката има извит ръб към дъното, където спуска и се докосва до корпуса, това е Boeing. При Airbus този наклон го няма.