Служителите на Google в САЩ, които искат да работят за постоянно от разстояние извън офисите дори и след пандемията може да получават по-ниски заплати, съобщава американските медии. Базираната в Силициевата долина технологична компания е разработила калкулатор на заплащането, който позволява на служителите да видят разликата в парите, изразходвани при работа от разстояние и при труд от дистанция.

Въвеждането на калкулатора доказва, че някои хора, които ще работят от вкъщи, най-вероятно ще получават по-ниско заплащане от колегите им в офисите, защото разходите им ще бъдат по-малко от на другите, коментират източници от компанията.

Служителите на Google, които работят от дома, може да се окажат с намалена заплата

Служителите на Google, които работят от дома, може да се окажат с намалена заплата

Свиването на възнаграждението ще зависи от това къде се намира домът им

Специалистите по човешки ресурси в САЩ и Великобритания посрещнаха новината на нож, с категоричната позиция, че такова действие би било дискриминация.

Карълайн Бътлър, която е ръководител на стратегията за човешките ресурси в окръжния съвет на Хартфордшир, заяви, че "дори преди пандемията работодателите промениха отношението си към мястото, където работят служителите.

"Винаги ще има хора, които няма да могат да работят дистанционно - служители, при които дадени клиенти трябва да са на определено място при за дадена услуга. Във все повече случаи обаче и особено с напредъка на технологиите това не е така и просто няма нужда човек да има конкретно работно място", казва Бътлър и допълва, че ако тези хора взимат по-малко пари от останалите би било "безумно". Защото, дори само заради инфлацията, заплатите на всичи трябва да растата нагоре, а не обратното.

Ново проучване на софтуерната компания FactorialHR изчислява, че средната годишна заплата във Великоритания би била с 6000 паунда по-висока ако се увеличаваше със същия темп, както цените на железопътния транспорт през последните 10 години. Цените за жп транспорта на Острова са се увеличили с 44% от 2010 г. в сравнение с 18% увеличение на средната седмична работна заплата между 2010 и 2020 г.

Google и Facebook въвеждат васкинация за служителите си преди връщане в офисите

Google и Facebook въвеждат васкинация за служителите си преди връщане в офисите

Компанията очаква 60% от служителите да работят в офиса за няколко дни от седмицата

Джонатан Ричардс, който е главен изпълнителен директор на Breathe коментира, че е "много жалко, че отдалечената работа е възприемана от някои в такава негативна светлина и че води до античовешки политики като намаляване на заплатите за тези, които избират да работят от вкъщи. А да се акцентира върху това, че едни имали по-малко разходи от други просто не е сериозно". 

Много служители на Google и други технологични компании вече заявиха, че в случай, че заплатите им бъдат намалени те или ще напуснат, или ще търсят правата си в съда. А най-зобре и двете.