Саудитският петролен гигант Aramco ще стане публична компания, обеща отново принц Мохамед бин Салман в интервю за Bloomberg. Месец след като Reuters съобщи, че Саудитска Арабия се отказва от плановете си да продаде дялове от дружеството на борсата, кралството увери, че процедурата ще стане факт.

Коронованият принц заяви, че първоначалното публично предлагане ще бъде извършено "в края на 2020, в началото на 2021 година", като отново подчерта, че Рияд очаква пазарна капитализация от $2 трилиона - макар анализаторите да са скептични и да смятат, че по-реалистино би било число между $1 и $1,5 трилиона.

"Инвеститорите ще решат за цената. Но вярвам, че ще бъде над $2 трилиона", заяви бин Салман.

Саудитска Арабия се отказва от дебюта на Saudi Aramco на борсата

Саудитска Арабия се отказва от най-големия дебют на фондовия пазар в историята

След серия консултации с експерти

Първоначално, IPO-то трябваше да се осъществи още през 2018 година, но след това срокът започна да бъде променян. Главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насер заяви пред CNBC миналия месец, че процедурата ще бъде забавена неопределено дълго заради опита на компанията да купи мажоритарния дял в петрохимическата Saudi Basic Industries Corporation.

Планът е приходите от продажбата на дялове в Aramco - около $100 милиарда - да влязат в националния Публичен инвестиционен фонд.

Саудитска Арабия ще привлича туристи с "Ривиерата на Близкия изток" на брега на Червено море

Саудитска Арабия ще привлича туристи с "Ривиерата на Близкия изток" на брега на Червено море

Рияд обяви трети мащабен проект в областта на туризма