Държавната румънска компания Nuclearelectrica, която е единственият оператор в страната на единствената атомна централа, обяви, че нейната нетна печалба за 2021-а година се е увеличила с 48% до малко над 1 милиард леи (200 милиона евро).

За 2022-а година компанията очаква печалбата й да се удвои до 2,56 милиарда леи (500 милиона евро), съобщава Romania Insider. Приходите на дружеството ще се повишат с 60% в сравнение с миналата година, а нетната печалба с 50%.

Обемът на енергията, доставяна от електроцентралата на Nuclearelectrica, е приблизително постоянен и представлява около 20% от потреблението на страната. Компанията изнася електроенергия и в чужбина.

Румънската държавна компания Nuclearelectrica ще продава електроенергия на италианската Enel за 180 €милиона

Румънската държавна компания Nuclearelectrica ще продава електроенергия на италианската Enel за 180 €милиона

По едногодишен договор

През декември миналата година стана ясно, че държавно контролирана ядрена компания Nuclearelectrica е подписала договор за продажба на електроенергия на едро с местното дъщерно дружество на италианската енергийна компания Enel.

Enel Energie е оценена на €180 милиона, според доклад, представен на 2 декември 2021-а година на Букурещката фондова борса и цитиран от местния всекидневник Adevarul.

Настоящият договор беше сключен към Централизирания пазар на двустранни договори за електроенергия - метод за търговия PCCB-LE-flex, управляван от румънския оператор на пазара на електроенергия и газ (OPCOM) и обхваща периода 1 януари - 31 декември 2022-а година.

В края на ноември миналата година Enel, която планираше да инвестира €2 милиарда в Румъния, преразгледа своите бизнес планове. Това стана, след като румънското правителство реши да ограничи цените на енергията и да наложи непредвиден данък върху приходите, включително в сегмента на производството на енергия от възобновяеми източници.

Правителството на Румъния прие, в съответствие с препоръките на Европейския съюз, набор от мерки, които трябва да бъдат прилагани до март 2022-а година с цел да помогне на домакинствата да издържат на високите цени на еректроенергията.

Румъния иска да произвежда, а не да внася зелени технологии за €16 милиарда. И ще го направи

Румъния иска да произвежда, а не да внася зелени технологии за €16 милиарда. И ще го направи

Това заяви премиерът на страната