Сръбският милиардер Драган Шолак и основател на телекомуникационната компания United Group придоби 80% дял във футболния клуб "Саутхемптън", съобщава Reuters. Сделката е на стойност 136 милиона долара. Шолак е закупил дела от китайския бизнесмен Гао Джишен.

Инвестиционната фирма Sport Republic придобива контролния пакет акции в клуба. В холдинговата компания са и бившият футболен директор на "Брентфорд" Расмус Анкерсен и инвеститорът Хенрик Крафт. Портфолиото на компанията включва футболното приложение, предназначено за млади играчи - Tonsser.

По думите на Шолак футболният клуб има "страхотен мениджърски екип, отлично развитие при младите таланти" и др.

Сделката е сред големите и значителни инвестиции в клуб от Висшата лига за последните няколко месеца, след като през ноември чешкият милиардер Даниел Кретински придоби 27% дял в английския "Уест Хем Юнайтед".

"През последните две години търсихме точния партньор, който да успее да води клуба напред. Намерихме идеалното решение", коментира главният изпълнителен директор на "Саутхемптън" Мартин Семенс.

"С партньорите ми имаме опит в дългосрочни инвестиции в спортната и развлекателната индустрия. Sport Republic е основана, за да комбинира този опит и да предостави нещо уникално за пазара. "Саутхемптън" е точно това, което които търсихме в голяма спортна организация. Щастливи сме, че можем да приключим сделката - първа стъпка към изпълнението на нашата инвестиционна стратегия", написа Шолак в социалната мрежа Twitter.

Драган Шолак е основател и председател на управителния съвет на United Group. Компанията е един от големите играчи в телекомуникационния и медийния пазар в Югоизточна Европа. В България групата притежава "Нова Броудкастинг Груп" и "Виваком".