SpaceX е получила още $850 млн. финансиране през миналата седмица, пише CNBC, цитирайки свои източници. След поредния рунд оценката на космическата компания на Илън Мъск се покачва до $74 млрд.

Компанията е набрала финансиране при цена от $419,99 за акция — или само цент под $420 — цената, при която Мъск съобщи, че ще свали Tesla от борсата през 2018 г.

Последният рунд носи 60% ръст на оценката на компанията. През август 2020 г. SpaceX набра почти $2 млрд. при оценка от $46 млрд.

Настоящи инвеститори и работещи в компанията са успяли да продадат акции за $750 млн. при вторична трансакция, казват още източниците.

Свежите средства идват в момент, в който SpaceX продължава да работи по два проекта, които се нуждаят от огромни инвестиции. Първият е Starlink — проектът за световна интернет мрежа чрез хиляди сателити. Изчислява се, че изграждането ѝ ще струва около $10 млрд., но може да носи приходи от $30 млрд. всяка година — или над 10 пъти годишните приходи от ракетния бизнес на компанията.

Засега има изстреляни над 1 000 сателита, а услугата вече е достъпна за някои потребители в САЩ, Канада и Великобритания. Три месеца след пускането ѝ тя вече има над 10 000 потребители. Крайната цел на Мъск е да отдели бизнеса и да го качи на борсата.SpaceX продължава да разработва и ракетата Starship, която ще може да се използва многократно и ще превозва товар и до 100 души на мисии до Луната и Марс.

SpaceX ще получи над $330 милиона, за да участва в изграждането на бъдеща станция около Луната на НАСА

SpaceX ще получи над $330 милиона, за да участва в изграждането на бъдеща станция около Луната на НАСА

Стартът на мисията ще бъде поставен през 2024 година