Работниците в Escondida, най-голямата медна мина в света, която се намира в Чили, обявиха тридневна стачка следващата седмица. Те ще протестират срещу "сериозни инциденти със сигурността" в мината, съобщи Hurriyet Daily News.

Повече от 2400 миньори ще стачкуват от понеделник до сряда, се казва в изявление на синдиката Escondida Mining.

Решението се дължи на "сериозни инциденти, свързани с безопасността, като три пожара, при които можем да потвърдим, че компанията не е приела превантивните мерки и мерките за безопасност, които се изискват от нея", се казва в изявлението.

Литият скоро ще бъде по-важен дори от петрола и газа, къде се намират основните резерви в Европа

Треска за "бяло злато" в Европа: Kъде се намират основните резерви на континента?

Международната агенция по енергетика нарича ситуацията "квазимонопол"

Чили е най-големият производител на мед в света с годишно производство от 5,6 милиона тона, близо една трета от цялото световно производство.

Escondida е собственост на англо-австралийския гигант BHP.

Когато работниците в мината излязоха на рекордна 44-дневна стачка през 2017 г. - най-дългата в историята на минното дело на Чили - BHP загуби 740 милиона долара, което допринесе за спад от 1,3 процента в БВП на страната.

Заплахата от стачка през август 2021 г. беше предотвратена с подписването на нов колективен договор, а местните медии обявиха, че всеки работник си е осигурил почти 27 000 долара бонуси за работа по време на пандемията.

Escondida, която е открита мина, разположена в Антофагуста, произвежда близо 1,1 милиона тона мед годишно.