Стачка на служителите на нискобюджетната авиокомпания Ryanair остави на земята самолети в шест европейски държави в петък, засягайки плановете на над 40 000 пътници, пише Reuters.

Най-големият европейски нискобюджетен превозвач се изправи пред редица демонстрации от декември м.г. насам, когато реши да даде възможност за сформирането на синдикални организации. Ефектът от тях накара компанията да коригира краткосрочните си планове за растеж.

Кабинният екипаж в Германия, Белгия, Португалия, Холандия, Испания и Италия, както и пилоти в Германия, започнаха 24-часовата стачка по-рано днес. "На тях не им пука за нас. Ние сме просто числа", казва Хуан Фернандез, бивш служител, който се присъедини към колегите си в Брюксел. Плакатите на недоволните гласят "Ryanair трябва да се промени".

Ryanair отменя 190 полета в петък заради стачки в 6 държави

Ryanair отменя 190 полета в петък заради стачки в 6 държави

Засегнати ще бъдат 30 000 клиенти

Компанията, която първоначално отмени 150 полета, спря и други 100 в четвъртък, след като германските пилоти заявиха, че ще се включат в стачката. До и от София има два отменени полета за днес от Берлин.

Днешната стачка е втората най-голяма за Ryanair. През август около 55 хил. клиенти бяха засегнати от действията, след като пилоти от пет държави не се явиха на работа в разгара на летния сезон.

Стачките помагат на конкурента easyJet, който прогнозира годишна печалба в горната граница на очакванията, получавайки помощ от силно търсене и останалите на земята самолети на Ryanair.

Ryanair заяви, че е постигнала значителен прогрес в последните седмици при преговорите, включително колективни договори със служителите в Ирландия, Великобритания, Италия и Германия.

Ryanair и Wizz Air спират още полети от България

Ryanair и Wizz Air спират още полети от България

Сезонността на търсенето определя графика на двете авиокомпании