Уолстрийт засили мерките по подготовка за справяне с въздействието на коронавируса. Икономистите тестват резервни планове и апелират служителите да работят от вкъщи, след като в Ню Йорк вече има регистрирани случаи на заразата.

Мъж на около 50 години, който живее в предградие на Ню Йорк и работи в адвокатска кантора в центъра на Манхатън, даде положителен тест за вируса.

Властите в САЩ заявиха, че се опитват да проследят движенията на мъжа и семейството му. Седем души от кантората на мъжа са поставени под наблюдение. Един от синовете на лицето, който е студент, също показва симптоми на вируса.

Няколко банки и други фирми за финансови услуги в града правят тестове и изпробват системи, за да гарантират, че могат да продължат да работят, ако ситуацията се влоши.

Доларът пострада от решението на Фед. Еврото е на двумесечен връх

Доларът пострада от решението на Фед. Еврото е на двумесечен връх

Цената на златото се колебае в сряда сутринта след скок с над 3% във вторник

Източници, запознати с плановете на JPMorgan, заявиха, че най-голямата американска банка по активи е помолила хиляди американски служители да прекарат един ден, работейки от вкъщи през следващите седмици, за да тестват плановете си за действие в извънредни ситуации.

Goldman Sachs, която има второстепенни офиси в близките Гринуич, Кънектикът, и Джърси Сити, Ню Джърси, заяви, че непрекъснато тества работата на системите си.

JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo & Cо и Goldman Sachs са ограничили всички международни пътувания за служители, освен най-важните такива.

Goldman Sachs отложи годишната си конференция за жилищно строителство и финансиране на потребителите, която беше насрочена за сряда.

Отговорът от Wall Street идва, след като вирусът вече се разпространи по целия свят, като около 80 нации са засегнати от заразата. По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 3,4% от потвърдените случаи на COVID-19 са с фатален край, което е много над смъртността от сезонния грип под 1%.

Някои експерти предупредиха, че предизвикателствата от вируса могат да бъдат безпрецедентни за финансовия сектор.

"Смятам, че това е нещо, за което финансовите институции на всяко място трябва да се подготвят", заяви служител на централната банка в Азия.

Световната банка обеща $12 млрд. помощ срещу коронавируса

Световната банка обеща $12 млрд. помощ срещу коронавируса

Заразените в Китай намаляват

Междувременно гигантът в онлайн търговията на дребно Amazon посочи, че служител на фирмата в САЩ също е дал положителна проба за коронавирус. Той е поставен под карантина.

Говорителят на компанията потвърди пред Bloomberg, че всички сътрудници, които са били в контакт със заразеното лице, са били информирани.

Двама служители на Amazon в Италия също са дали положителни проби.

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Милиардерът призовава богатите страни да помагат на бедните за овладяването на епидемията