Според Федералната резервна банка на Ню Йорк делът на американците, които са кандидатствали за заеми под една или друга форма от началото на е намалял до октомври с 11 процентни пункта - до 35%.

В това отношение делът на търсещите нови кредитни карти е спаднал най-много - до 16%. Това е най-ниската стойност, откакто Фед започна да събира такива данни през 2013 г., пише finmarket.ru, позовавайки се на Financial Times.

В САЩ не е имало толкова просрочени ипотечни кредити от 9 години насам

Икономика №1 не е имала толкова просрочени ипотечни кредити от 9 години насам

Депозитите, от друга страна, са нараснали с рекордните $2 трилиона от февруари месец

Това отчасти се дължи на стимулиращите програми, по които много американски домакинства са получили допълнителни средства, казва Чарлз Пибоди, банков анализатор в Portales Partners. Според него "парите, дадени на физически лица от държавата, са достатъчни за изплащане на дългове по кредитни карти и заемите за автомобили", което намалява търсенето на допълнителни кредити.

Според Федералния резерв салдото на кредитни карти на американски банки от началото на пандемията е спаднало до около 100 млрд. долара от предишните 750 млрд. долара. Обемът на разходите по кредитни карти намалява през по-голямата част от годината на фона на ограниченията върху активността на потребителите поради ограниченията, но Visa и Mastercard обявиха за почти пълно възстановяване на мащаба на плащанията в САЩ през октомври.

Спомен от 2008-а: Ипотечните кредити на американците достигат рекордните $10 трилиона

Спомен от 2008-а: Ипотечните кредити на американците достигат рекордните $10 трилиона

Заради ниските лихви заемите за нов автомобил също се увеличават

"Очакваме заемането по кредитни карти да се увеличи до края на годината", каза Пибоди. Новият законопроект за стимулиране, който беше одобрен в Конгреса и изпратен на президента за подпис, може да има възпиращ ефект, тъй като съдържа допълнителен кръг от директни плащания към домакинствата.

Единственото изключение от общата тенденция на спад са ипотечните заеми. Повече от 15% от анкетираните американци са кандидатствали за рефинансиране през годината, приключила през октомври. През февруари цифрата е 11%. Това се дължи на рекордно ниските лихвени проценти.

Според Федералния резерв на Ню Йорк банките са по-малко склонни да одобряват заеми. Делът на отказите за всички видове потребителски заеми се е увеличил от февруари до октомври с почти 4 процентни пункта. - до 18%. В същото време в областта на ипотечното кредитиране показателят за отказ падна от 16% в началото на годината до по-малко от 6% през есента.