Акциите на Boeing поевтиняха, след като от United Continental обявиха, че ще отложат поръчката за летящи машини на стойност близо 5 милиарда долара като част от стратегията за намаляване на разходите.

Ценните книжа на най-големия производител на самолети паднаха с 1.8 процента по време на ранната търговия на Нюйоркската фондова борса, като цената им се стопи още до 147.56 долара. На този фон акциите на United се покачиха с 3.4 процента, предаде агенция Reuters.

Решението на авиокомпанията може да засегне Boeing 737, който джет е едно от най-големите средства за печалба на производителя. Ситуацията също повдигна някои опасения, че Boeing не може да стимулира продукцията на 737, както е планирано, и може да пропусне някои финансови цели.

Най-големият производител на самолети в света обаче обясни, че провалената поръчка няма да има въздействие върху производството.

"Причината, поради която правим това, преди всичко e защото просто не се нуждаeм от тези самолети точно сега", коментира ситуацията главният финансов директор на United Андрю Леви.

Някои анализатори смятат, че решението на авиокомпанията ще намали само броя на продадените джетове, без да окаже влияние върху продукцията.