Акциите на американския телеком Sprint Corp. подскочиха с почти 65%, след като бизнес изданието The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на свои източници, че сделката с T-Mobile ще бъде одобрена. Акциите на последната поскъпнаха с малко над 8%. Ценните книжа на японската SoftBank, която има материален интерес, също се оцветиха в зелено.

Очаква се решението на федералния съдия да одобри сливането между третия и четвъртия по големина оператори в Съединените американски щати да бъде обявено днес. Споразумението бе обжалвано в съда от група главни прокурори в САЩ, които смятат, че сливането ще доведе до по-високи сметки за потребителите.

Телекомите вече са били уведомени предварително за решението. Засега не е ясно дали от тях ще бъде изискано да направят промени в споразумението, или да продадат част от активите си.

Компаниите постигнаха споразумение по между си още преди две години. Сделката е на стойност $26 милиарда и ще бъде извършена изцяло чрез прехвърляне на акции. Те обаче имат правото да предоговорят отново сделката и подобен сценарий вече е бил обсъждан.

Всички останали регулаторни пречки вече са преодолени.

Новият T-Mobile ще има над 90 милиона потребители и ще се прицели към клиентите на AT&T Inc. и Verizon Communications Inc.

Сключването на сделката е важно и за японския конгломерат SoftBank, който притежава 84% от Sprint. Анализатори предупредиха по-рано, че компанията може и да не оцелее, ако не се слее с конкурента си.

SoftBank се опасява от втори тежък удар след провала с WeWork

SoftBank се опасява от втори тежък удар след провала с WeWork

Ако сделката между Sprint и T-Mobile не бъде одобрена, японският конгломерат ще се изправи пред сериозен проблем