Швейцарската компания ALSO е постигнала споразумение за придобиването на българския IT дистрибутор "Солитрон", съобщиха от компанията. Не се уточнява стойността на сделката.

"Солитрон" е един от водещите IT дистрибутори в България с оборот от €110 милиона и пазарен дял от над 30 процента. Компанията е основана през 1991 г. в София.

Тя продава продукти и решение от над 50 водещи производители, както и комплексни услуги, консултации и обучение.

"Солитрон" доставя всички необходими компоненти - от смартфони през сървъри и устройства за съхранение до видео наблюдение - за изграждане на съвременните ITC инфраструктури на компаниите. "Солитрон" предоставя също и пълна гама услуги - от консултации за цялостни решения през инсталации на оборудване до програми за обучение и квалификация. Те са в допълнение на дистрибуторските и логистични услуги, предоставяни и до крайния потребител.

Компанията има 120 служители и успява да утрои продажбите си между 2011 и 2018 година.

ALSO работи в 18 европейски страни и през 2018 има около 4 000 служители. Генерираните общи продажби са около 9,2 милиарда евро. След придобиването на "Солитрон" и ABC Data, компанията ще има представителства във всички страни от Източна Европа, с изключение на Русия.

ALSO свързва доставчици и купувачи в ИКТ индустрията, като предлага на над 100,000 клиента достъп до хардуер, софтуер и IT услуги от над 550 производители.