Петролната и газова компания Chevron, която е най-голямата интегрирана енергийна компания в САЩ, ще започне продажба на останалите си петролни и газови активи във Великобритания. Тези активи намиращи се в Северно море, се оценяват на около 1 млрд. долара, пише Reuters, позовавайки се на изявление на компанията и източник от сектора.

Chevron има бизнес във Великобритани от повече от 55 години. Събеседниците на агенцията от индустрията очакват продажбата на активите да започне през юни.

Процесът се случва на фона на подготовката на Chevron за придобиването на конкурентната американска петролна и газова компания Hess - за 53 млрд. долара. За целта Chevron ще трябва да продаде свои активи по целия свят за общо 15 до 20 млрд. долара.

Планираната продажба е една от последните стъпки при постепенното излизане на водещи в света петролни и газови компании, включително Exxon Mobil, от западащия нефтоносен район в Северно море. Добивът в британския шелф започва през 70-те години на миналия век, но сега вече международните енергийни компании се насочват към нови петролни и газови активи в други региони в света.

От Chevron уточняват пред Reuters, че компанията ще продаде своя дял от 19,4% в петролно находище в западната част на Шетландските острови с добив от над 120 000 барела дневно, което се управлява от BP. Chevron също така иска да продаде малките си дялове в петролния терминал Sullom Voe също на Шетландските острови и в тръбопроводните системи Ninian SIRGE, които са свързани със Sullom Voe.

Chevron и Shell продават активите си в Индонезия

Две от най-големите в света енергийни компании продават активите си в Индонезия

Каква е стойността на сделките

Chevron официално обяви сделката за придобиването на Hess в края на октомври миналата година. Сделката ще бъде платена в акции - съсобствениците на конкурентната компания ще получат по 1,025 акции на Chevron за всяка притежавана от тях акция. Като се вземе предвид и дългът от 7 млрд. долара, сделката ще достигне 60 млрд. долара.

Най-ценни за Chevron са два актива на Hess - шистовото находище Бейкън в Северна Дакота и делът от 30% в петролното находище Стабрук в Гвиана. Ресурсите на последното се оценяват на 11 млрд. барела нефтен еквивалент. Нефтът в латиноамериканската страна е открит преди по-малко от 10 години.

От Chevron сега уточняват, че двете компании първоначално са възнамерявали да приключат сделката до 18 април 2024 г., но по-късно са решили да отложат крайния срок до 22 октомври.

Време ли е да се купуват акциите на Chevron?

Време ли е да се купуват акциите на Chevron?

Акциите на Chevron паднаха със 17% през 2023 г., което ги прави най-зле представилите се досега сред половин дузина глобални супер големи петролни компании тази година