Една от най-големите български фармацевтични компании - "Софарма" АД, е напът да пробие на американския пазар със свой продукт.

В средата на 2017 година ще започне процедура по регистрация на лекарството за отказване на тютюнопушенето "Табекс" за продажби в САЩ. Това става ясно от съобщение, публикувано на Българската фондова борса.

Пътят на медикамента към американския пазар минава през сделка. Американската Oncogenex, чиито акции се търгуват на NASDAQ ще се слее с дружеството, което държи правата за търговия с лекарството на местния пазар - Achieve.

Предвижда се процедурата по вливане да приключи около средата на 2017 година след одобрение от Американската Комисия за финансов надзор.

"Софарма" АД ще притежава около 3.5% в новообразуваната компания Achieve, която ще се стреми да стартира стъпките за регистрацията на продукта "Табекс" в Американската Агенция за храните и лекарствата още през 2017 година.

Освен работата по "Табекс", компанията работи и по регистрацията на други лекарства, включително и такива подобряващи шансовете за лечение на определени видове рак.