Американската Boeing ще подкрепи украинския авиационен производител "Антонов" за възраждането на най-големия самолет в света - Ан-225 Мрия, съобщава CNBC.

Производството му беше прекратено заради сериозната зависимост от доставките на части от Русия, които бяха ограничени след анексирането на Крим през 2014 година.

Дъщерното дружество на Boeing - Aviall, обаче планира да осигури необходимите компоненти и "Антонов" да започне отново производството. Целта е до края на следващата година да има нови осем самолета.

Двете компании са подписали официално споразумение за партньорството си, което е било потвърдено пред CNBC в края на миналата седмица.

В интервю пред Reuters президентът на украинското дружество Олександр Донетс посочва, че следващата стъпка от съвместната работа ще бъде изграждането на нова база.

"Тя ще се занимава с продукти, материали и с всички компоненти, които вече не получаваме от бившия ни партньор - Руската федерация", коментира още той.

Закриват производителя на най-големите самолети в света "Антонов"

Закриват производителя на най-големите самолети в света "Антонов"

Сред тях са Ан-124 "Руслан" и Ан-225 "Мрия"

Украинската "Антонов" произвежда няколко различни модела самолети, включително граждански и товарни. Последната разработка е Ан-132, използван за транспорт в областта на отбраната.

В списъка влиза и разработеният през 1988 година Ан-225 Мрия, който досега е най-големият самолет. Той е снабден с шест двигателя. Също така моделът е най-тежката летателна машина, правена някога, със собствено тегло от 175 тона, когато е празна, и с възможност за максимално такова от 640 тона.

Китай възражда украинската „Мечта” – най-големия самолет в света

Китай възражда украинската „Мечта” – най-големия самолет в света

Ще произвежда гиганта Ан-225 "Мрия"

Ан-225 Мрия е и самолетът с най-голям размах на крилете - 88,4 метра.

В началото на 2016 година "Антонов" обявиха, че преустановяват своята дейност, а година по-рано дружеството беше извадено от състава на съвместното руско-украинско предприятие "ОАК-Антонов". Преди две години излезе информация, че китайска компания обмисля да възстанови производството на самолета Ан-225 Мрия.

Русия разработва свръхтежък транспортен самолет "Слон"

Русия разработва свръхтежък транспортен самолет "Слон"

Трябва да замени Ан-124 "Руслан"