Вчера станаха известни намеренията за съвместно китайско-украинско производство на най-големия в света транспортен самолет Ан-225 "Мрия" (в превод от украински „Мечта” ).

Авиостроителното предприятие "Антонов" е подписало за тази цел споразумение с китайската компания China Аirspace. Съгласно документа, на първо време ще се  осъществи монтажът на втория модернизиран екземпляр на огромния самолет, който според експерти е готов  на 70 процента, съобщава ТАСС. 

А след това ще бъде създадено съвместно серийно производство в Китай по лиценз на конструкторското бюро „Антонов”. Преговорите се водят от май тази година, като медии отбелязват, че китайската корпорацията планира да пусне първия самолет от този модел през първата половина на 2019 година. 

Наблюдатели отбелязват, че азиатският икономически гигант явно иска да притежава правата и да произвежда най-големият по размери и товароподемност товарен самолет в света. 

Закриват производителя на най-големите самолети в света "Антонов"

Закриват производителя на най-големите самолети в света "Антонов"

Сред тях са Ан-124 "Руслан" и Ан-225 "Мрия"

Както и money.bg е писал, в момента украинската самолетостроителна компания „Антонов”, производител на легендарните от времето на СССР пътнически самолети АН, е в много тежко икономическо състояние и е практически във процес на ликвидация. 

Последният модел на серията товарни гиганти на конструкторското бюро „Антонов” е моделът Ан-225, който е проектиран през 80-то години на миналия век. В момента в летателна експлоатация се намира само едни подобен самолет.