PDI Investment Holdings, която има дял в софийския The Mall, скоро може да излезе от българската си инвестиция. Нейният партньор Hyprop Investments, с който заедно притежават търговския център чрез компанията Hystead, обмисля да предложи изкупуване на целия дял, предава южноафриканския бизнес ежедневник Business Day.

Hyprop притежава 60% от общото дружество, а останалите са собственост на PDI. Чрез Hystead те управляват шест търговски центъра в България, оцеени на €807 млн., в Сърбия, Северна Македония, Хърватия и Черна Гора.

Главният изпълнителен директор на Hyprop Морне Уилкън заяви по-рано тази седмица, че има голяма вероятност компанията да изкупи дела на своя партньор. "Планът бе Hystead да бъде направена публична компания, но пандемията направи това малко вероятно. Водим преговори с PDI и един възможен изход е да поемем контрол над Hystead. Компанията може да бъде използвана за трамлин за растеж в региона, който в момента е по-привлекателен от редица други", посочва той.

Активите на Hyprop, която управлява търговски центрове в Южна Африка, Гана и Нигерия, се оценяват на €1,25 млрд. Те намаляват с около €500 млн. заради кризата. Към края на първото полугодие на 2020 г. тя отчита приходи от €148 млн.

Hystead закупи The Mall през октомври 2017 година срещу €155 милиона.

Нов супермаркет отваря на мястото на Carrefour в The Mall

Нов супермаркет отваря на мястото на Carrefour в The Mall

Новият собственик на мола е купил площта и готви ремонт за €23 милиона