Goldman Sachs Group Inc. Съощи , че е сключена сделка за продажбата на нейния бизнес за управление на личните финанси (PFM) на един от най-големите инвестиционни консултанти в Америка, независим мениджър на частни богатства, Creative Planning.

Сумата на сделката не се разкрива, но в прессъобщението на инвестиционната банка се отбелязва, че ще фиксира приходите след нейното приключване през четвъртото тримесечие и да доведе до печалба за Goldman Sachs, информира Ройтерс.

Goldman Sachs търси начин да се откаже от Apple Card

Goldman Sachs търси начин да се откаже от Apple Card

Банката губи пари от партньорството, а не печели публичност

Последната продажба е част от промяна в стратегията , след като главният изпълнителен директор Дейвид Соломон реорганизира фирмата в три звена миналата година и намали амбициите за нейния потребителски бизнес, който загуби 3 милиарда долара през последните три години.

Goldman купи регистрирания инвестиционен консултант (RIA), известен преди като United Capital Financial Partners, за 750 милиона долара през 2019 г., когато управляваше около 25 милиарда долара средства.

Бизнесът на RIA беше сравнително малък по размер в сравнение с основния бизнес на Goldman, който се фокусира върху супер богатите.

Подразделение на Goldman Sachs иска да закупи Subway за $10 милиарда

Goldman Sachs иска да закупи една от най-големите вериги за бързо хранене за $10 милиарда

През февруари Subway заяви, че разглежда възможността за продажба на бизнеса заради високи разходи и засилваща се конкуренция

Отделът за частно богатство на Goldman контролира активи на стойност 1 трилион долара за клиенти със свръхвисока нетна стойност, които имат активи за инвестиране на стойност 60 милиона долара или повече.

Хората, които биха попаднали в бизнеса, който Goldman обмисля да продава - обикновено разполагат с около 1 до 10 милиона долара за инвестиране.

Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Хафизе Гайе Еркан е и бивш изпълнителен директор на First Republic Bank

Creative Planning управлява клиентски активи на обща стойност около 245 милиарда долара, а повече от 2,1 хиляди служители работят в неговите клонове.

След приключване на транзакцията екипът за управление на богатството на Creative ще запази достъп до инвестиционните решения и услуги на Goldman Sachs Asset Management, се казва в изявление на Goldman.

Страните очакват да приключат сделката през четвъртото тримесечие на 2023 година.

Акциите на Goldman се покачиха с 1,8% по време на следобедната търговия в понеделник. От началото на тази година стойността им обаче е намаляла с 5,4%.