Ускореният поход на Apple към върховете на финтех сферата може поне временно да загуби скорост, след като през последните дни стана ясно, че ключовият банков партньор на кредитната карта Apple Card - Goldman Sachs, търси начини да излезе от проекта. Съвместната работа по този продукт носи за банката немалки пасиви и затова е все по-вероятно тя да бъде заменена от American Express.

Контекст: През 2019 г. Apple и Goldman Sachs обявиха своята кредитна карта, която е със значително по-добри условия за кешбек и по-ниски изисквания за издаване в сравнение с повечето конкуренти. През пролетта потребителите получиха достъп и до услуга с отложено плащане, а наскоро беше пуснат и базиран на Apple Card спестовен продукт, който предлага 4,15% годишна лихва - 10 пъти по-високо ниво от средното за американския пазар.

Така не е изненада, че технологичният лидер набра 1 млрд. долара в депозити за по-малко от седмица.

Apple ще достигне пазарна капитализация от $3 трилиона през 2023-а и вероятно ще надмине $4 трилиона през 2025-а

Apple ще достигне пазарна капитализация от $3 трилиона през 2023-а и вероятно ще надмине $4 трилиона през 2025-а

От друга страна: Въпреки всичко, явно ситуацията с Apple Card не е безоблачна. Партньорството беше част от стратегията на Goldman Sachs за навлизане в потребителския сектор. Освен него, например, банката работи по подобен продукт и с General Motors.

Бързият растеж на потребителската база обаче доведе до технически проблеми при разрешаването на спорове с транзакции, а някои процедури по одобряването на клиентите бяха атакувани като сексистки. По-голямо главоболие за банката обаче предизвикаха самите притежатели на Apple Card - над една четвърт от тях се оказаха с нисък кредитен рейтинг и процентът на проблемните сред тях се оказа значително по-висок от средния.

Apple пусна депозит с 10 пъти по-висока лихва от средната

Apple пусна депозит с 10 пъти по-висока лихва от средната

Технологичният гигант навлиза сериозно на пазара на финансови услуги

През 2022 г. Goldman Sachs обявиха, че по регулаторни изисквания се е наложило да предвидят огромна сума (над 1 млрд. долара) за покриване на евентуални неплащания от страна на притежатели на кредитната карта. Изпълнителният директор Дейвид Соломон призна, че "може би сме поели повече, отколкото трябваше - твърде много, твърде бързо" в потребителското банкиране.

Това идва на фона на факта, че Apple споменават банковия си партньор само в "дребния шрифт", т.е. публичният ефект е минимален.

През май миналата година ръководителят на партньорските проекти в Goldman Sachs Скот Йънг, който е смятан за един от ключовите за сделката с Apple хора в банката, напусна.

Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Новият спестовен продукт на компанията предлага изгодна лихва

Детайли: Според WSJ и CNBC Goldman Sachs преговарят с конкурента си American Express, като целта е именно те да поемат Apple Card - макар договорът за партньорство с Apple да е в сила до 2029 г.

American Express имат малко по-малък обхват на мрежата си в сравнение с Goldman Sachs и Mastercard, което поне първоначално може да е фактор за някои потребители.

Все още обаче окончателната сделка е далеч от финализиране. Apple са запознати с хода на преговорите, като те могат да блокират евентуално споразумение.