Щатският финтех стартъп GreenBox POS е постигнал споразумение за придобиване на родното дружество за електронни пари "Транзакт Юръп" (бивше "Ти Би Ай Кредит") срещу €30 млн., съобщиха от компанията.

Българската компания, която има лиценз за електронни пари от Българската народна банка и е член на Visa, Mastercard и UnionPay, развива дейност в областта на обслуването на интернет плащания с карти и издаването на предплатени карти. Тя започва тази си дейност през 2015 г., когато "Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз" продава акциите от капитала на "Ти Би Ай Кредит" на "Транзакт Юръп Холдингс" срещу около €10 млн. Последното е собственост на петима чуждестранни граждани — двама от САЩ, един от Великобритания и двама от Германия.

Последният публичен отчет на компанията е от 2019 г. В него "Транзакт Юръп" отчита 47,5 млн. лв. приходи и 7,7 млн. лв. печалба. За компаняита работят около 60 души.

От своя страна GreenBox POS е щатска финансово технологична компания, която разработва собствена блокчейн технология за осигуряване на сигурни безконтактни разплащания. "Придобиването ще позволи на GreenBox да разшири своите предложения, включително търговски сметки, платежни сметки, валутни услуги и множество други услуги за бъдещи европейски клиенти. Той също така ще предостави на GreenBox възможността да предложи на своите вътрешни клиенти експанзия в Европа", казват от компанията.

"GreenBox е естествено допълнение към "Транзакт Юръп". Нашите лицензи и инфраструктура, съчетани с пакета от решения на GreenBox, глобалната стратегия и технологична платформа, ще създадат мощна синергия, която може бързо да се увеличи на европейския пазар. Очакваме с нетърпение да се присъединим към екипа на GreenBox POS и да се превърнем във водеща глобална компания за решения за плащания", коментира Васил Клаклов, главен изпълнителен директор на българската компания.

Сделката трябва да бъде одобрена от БНБ.