Huawei е в преговори с Digital China Group и други компании за продажба на дялове от бранда Honor, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници. Прогнозната стойност на сделката може да е 3,7 млрд. долара.

Причината е, че след въвеждането на санкциите от САЩ, Huawei ще иска да се съсредоточи върху развиването на собствените си модели, отколкото да привлича нови аудитории с бюджетни решения.

Сред активите, които компанията може да отделят, са развойният центъра на Honor, самият бранд и центърът за управлението на веригата на доставки. Сделката може да бъде финализирана изцяло в кеш, в който случай и цената ѝ ще е по-ниска.

Honor показа нов модел с четири камери и най-широката бленда в телефон

Honor показа нов модел с четири камери и най-широката бленда в телефон

Honor 20 Pro идва с редица впечатляващи характеристики

В момента Digital China е основният дистрибутор на Honor, но според източниците на изданието е възможно и други компании да се включат в надпреварата за бранда. Сред тях потенциално са производителят на електроника TCL и основният конкурент на Huawei - Xiaomi. Нито една от компаниите обаче не е коментирала потенциалната сделка.

Honor беше създаден през 2013 г., но бизнес моделът му е отделен от този на компанията майка. Той се конкурира с Xiaomi Oppo и Vivo в Китай, но се продава също в цялата Югоизточна Азия и Европа. Анализаторите посочват, че потенциалната продажба на бранда ще е от полза за него.

Във Великобритания откриха "ясни връзки" на Huawei с китайската Комунистическа партия

Във Великобритания откриха "ясни връзки" на Huawei с китайската Комунистическа партия

Само през последните три години Пекин е субсидирала компания със $75 млрд., се сочи в доклад на парламента

"Ако Honor стане независим от Huawei, той ще може да купува компоненти с американска технология, без да подлежи на ограничения от САЩ", каза анализаторът от TF International Securities Куо Минг-чи. "Това ще помогне на бизнеса на Honor със смартфони."

Това е важно за него, тъй като марджът на печалба при производителите на бюджетни смартфони е доста изпилен. През миналата година Honor отчете печалба от под 5 млрд. юана при приходи от 80 млрд. юана.