В четвъртък онлайн гигантът Amazon успя да изтрие 17,5 милиарда долара от пазарната капитализация на осем компании само след две свои съобщения.

Интернет гигантът се превърна в решаващ фактор за търговията на "Уолстрийт" за деня. Причината за това беше, че компанията даде сигнал, че се готви да навлезе в нова индустрия.

От Amazon заявиха, че ще търси възможности за партньорства с местни компании с мрежа за доставки - нещо, което се възприе като заплаха за водещите американски компании в този сегмент FedEx и UPS.

В резултат двете дружества изгубиха близо 3 милиарда долара от капитализацията си, съобщава CNBC.

Няколко часа по-късно Amazon обявиха, че планира да придобие онлайн фармацевтичния старт-ъп PillPack, което доведе до нов отлив за компаниите от здравния сектор. Според източници на американската медия интернет лидерът е платил 1 милиард долара за фирмата.

В резултат веригите за продажба на лекарства Walgreens Boots Alliance, CVS Health и Rite Aid, както и доставчиците на медицински изделия Cardinal Health, AmerisourceBergen и McKeeson изгубиха общо 14,5 милиарда долара от стойността си.

Walmart, за която се смята, че също е наддавала за PillPack, изгуби 3,04 милиарда долара от капитализацията си.