Китайската държавна петролна и газова корпорация China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) е започнала консултации с американската банка JPMorgan относно продажбата на нейните активи в САЩ за добив на шистов газ, съобщи Reuters, позовавайки се на запознати със ситуацията.

"CNOOC нае JPMorgan като консултант относно потенциално излизане от дяловете си в активи за шистов газ в САЩ, което ще помогне на компанията да набере около 2 милиарда долара."

CNOOC притежава дялове в американските находища Eagle Ford и Rockies, както и в две крупни полета в Мексиканския залив. Според източниците на агенцията, компанията води преговори с британската нефтена и газова компания Harbour Energy за продажба на активите в Мексиканския залив.

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Какви са основните причини за силните колебания при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8 основни рискови фактори

Ще припомним, че през април имаше информация, че китайската компания е започнала преглед на активите си и планира да свие дейността си в Канада, САЩ и Великобритания, поради трудностите при управлението на активи в тези страни. Според оценките на Reuters, общият добив от тези енергийни активи е около 220 000 барела петролен еквивалент на ден.

Уточнява се, че въпросът с продажбата на активите на CNOOC в САЩ все още не е решен окончателно и компанията може да се откаже от плановете за продажба, при липса на подходящи оферти или бърза промяна в политическата ситуация.

CNOOC е третата по големина петролна компания в Китай след CNPC и Sinopec. Основана е през 1982 г., със седалище в Пекин. CNOOC се занимава с производство, преработка и продажба на нефт и природен газ в крайбрежни райони на Китай и в чужбина.

Китай препродава американски втечнен газ на Европа

Китай препродава американски втечнен газ на Европа

Страната по всяка вероятност препродава и руски газ