Китайци планират инвестиция от 30 милиона евро в изграждането на фабрика за сяра в Зренянин, Северна Сърбия, информираха от правителството в западната ни съседка.

Компанията Huatai Chemical, която е от Източен Китай, предвижда създаването на над 100 работни места в предприятието в Сърбия. Фирмата ще доставя суровини за планираната фабрика за гуми на китайците от Linglong, която също ще бъде в Зренянин, пише SeeNews.

Huatai Chemical подписа в петък меморандум за разбирателство със сръбското правителство за изграждането на фабриката. По думите на маркетинговия директор на европейското звено на китайската компания Диангар Тодудинов се очаква предприятието да бъде построено върху парцел от 8 хектара.

Сърбия инвестира до 2,4 милиарда евро в пътища

Сърбия инвестира до 2,4 милиарда евро в пътища

Пътищата ще свързват европйските коридори X и XI

Фабриката ще бъде оборудвана с автоматична система и ще заработи след три години.

Според плановете на китайската фирма този ход ще проправи път на компанията към европейския, руския и американския пазар.

Linglong вече започна строителството на фабриката за гуми в Сърбия през месец март тази година. Фабриката ще бъде в размер на 800 милиона евро. Заводът ще има 1 200 служители и ще произвежда 13,6 милиона високопроизводителни радиални гуми годишно.