Германският авиационен лидер Lufthansa може да изпревари конкуренцията и да се превърне в новия собственик на Norwegian Air. Германската компания е влязла в контакт с нискотарифния превозвач и води преговори за покупката му.

"В Европа всеки говори с всеки. Предстои нова вълна на консолидация. Това означава, че ние също сме в контакт с Norwegian", заяви изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Шпор пред германския вестник Sueddeutsche Zeitung.

Готви се сделка за $3 милиарда в европейската авиоиндустрия

Готви се сделка за $3 милиарда в европейската авиоиндустрия

Акциите на Norwegian Air се изстреляха с 26 процента

На въпрос дали норвежката авиокомпания ще се впише в групата, Шпор отговори: "Придобиванията винаги са въпрос на стратегическа стойност, цена и антитръстови детайли. Няма лесни отговори".

Бързорастящият нискотарифен превозвач е апетитна хапка за някои от най-големите в бранша като собственика на British Airways - International Airlines Group (IAG). IAG вече е изпратила няколко оферти, но норвежците не искат да продават.

Norwegian Air отказа офертата на IAG

Norwegian Air отказа офертата на IAG

Предложенията подценявали компанията

"Всички в Европа искат да ни купят", казва пред Bloomberg изпълнителният директор на Norwegian Air Бьорн Кьос.

В интервю по-рано този месец той заяви, че компанията е инвестирала доста в своите самолети и не би обмислил да продаде компанията, докато инвестициите не започнат да се изплащат.