Базираната в Белгия Anheuser-Busch InBev (AB InBev), която е най-големият производител на бира в света, обяви, че всички негови производствени мощности, намиращи се в Западна Европа, ще преминат на възобновяеми енергийни източници.

За тази цел гигантът, известен с брандове като Budweiser и Stella Artois, вече е сключил договор с BayWa, която ще осигури самата възобновяема енергия. Договорът между двете е за десет години. Немската компания ще осигурява 130 MW до заводите на AB InBev от два соларни парка в Испания с обща мощност 200 MW.

Откриха най-старата пивоварна в света

Откриха най-старата пивоварна в света

Древната бира се е консумирала при погребални ритуали

Те тепърва трябва да бъдат изградени, а се очаква единият от тях да носи името Budweiser Solar Farm. Общата мощност, която ще бъде подавана към четиринадесетте завода на компанията в континентална Европа, ще е 250 GWh. BayWa обаче няма да захранва производствените мощности във Великобритания и Русия, които са сключили отделни договори за доставка на възобновяема енергия.

Очаква се двата соларни парка на немската компания да заработят до 2022 г. Дотогава BayWa ще подава 75 GWh от вятърната си ферма, намираща се в Ла Муела до Сарагоса.

Компанията посочи, че това е най-големият договор за доставка на възобновяемо електричество до корпоративен клиент в Европа изобщо. Той е част от усилията на AB InBev да задоволи 100% от нуждите си от възнобновяеми енергийни източници към 2025 г. Когато това се случи, знаковият им бранд Budweiser ще получи нов знак към логото си.