Федералната търговска комисия на Съединените американски щати поде действия срещу сделката на стойност $75 млрд., в рамките на която американският производител на чипове Nvidia иска да придобие британската компания Arm, предава The Wall Street Journal.

Твърдението на комисията е, че споразумението ще свие конкуренцията в индустрията.

Заведеното дело вероятно е началото на агресивна антитръстова кампания на комисията под управлението на новия председателя Лина Кан, която бе избрана от президента Байдън през юни.

То е и поредното действие на регулаторите по света, с което те искат да спрат сделката. Първоначално, през септември 2020 г., тя се оценяваше на $40 млрд., но стойността ѝ нарасна до около $75 млрд. днес.

В мотивите си комисията посочва, че придобиването ще даде на Nvidia незаконен контрол върху технологиите, от които конкурентите ѝ се нуждаят, за да създават собствени чипове. Ако сделката бъде одобрена, обединената компания може да задуши развитието на технологии от следващо поколение, смятат от комисията.

Това не е първият път, в който регулаторите се опитват да спрат огромна сделка в полупроводниковата индустрия. През 2018 г. САЩ спря опита на Broadcom да придобие Qualcomm срещу $117 млрд. Самата Qualcomm пък не успя да купи нидерландската NXP Semiconductors през същата година, след като Пекин не даде одобрение.

Още от обявяването си сделката между Nvidia и Arm повдигна притеснения сред регулаторите и конкурентите. Arm, базирана в Англия и сега собственост на японския конгломерат SoftBank, е сред най-важните компании в индустрията.

Създадените от Arm дизайни и проекти на чипове се лицензират на другите компании в областта. И към момента могат да бъдат открити в 90 процента от телефоните по света. Компании като Apple, Qualcomm и AMD разчитат на нея. А наблюдателите описват Arm като "Швейцария на чип индустрията" — продавайки дизайна си на всички, без да дава предимство на която и да е компания.

Nvidia обещава, че това няма да се промени.

Миналия месец и Великобритания започна задълбочено разследване, като по-рано регулаторът заяви, че сделката може да донесе по-малко конкуренция, по-малко иновации и по-скъпи продукти.

През октомври и регулаторите в Европейския съюз започнаха подобно разследване заради опасения, че обединената компания ще има възможността и мотива да попречи на конкурентите да се снабдят с продуктите на Arm.

Китай също започна да разглежда транзакцията.

Сделката идва в момент, в който правителствата по света се опитват да затегнат контрола си над полупроводниците насред световния недостиг на жизненоважните компоненти. САЩ, Китай и ЕС обещаха милиарди долари за подкрепа на местното производство.

Първоначално Nvidia се надяваше сделката да бъде приключена до април 2022 г.

"Сливането на Nvidia и Arm ще създаде поредния американски технологичен монопол"

"Сливането на Nvidia и Arm ще създаде поредния американски технологичен монопол"

Един от съоснователите на компанията настоява британското правителство да спре сделката