Бордът на германската Osram подкрепи офертата в размер на 3,7 милиарда евро или 4,1 милиарда долара, отправена от австрийската AMS за придобиването ѝ. Така компанията даде преднина на предложението на европейският производител на чипове пред това на американските фондове Bain Capital и Carlyle Group.

Въпреки това в становището на базираното в Мюнхен дружество се посочва, че офертата на AMS е събудила съмнение как ще бъде финансирана предлаганата сделка.

От неговото ръководство допълват, че "остават различия относно някои важни стратегически елементи, които се нуждаят от допълнително обсъждане", пише Bloomberg.

"Проведените срещи между AMS и инвестори в Европа, САЩ и Азия пез последните две седмици показаха силна подкрепа за придобиването на Osram", посочват от своя страна от австрийския производител.

Акционерите на AMS ще трябва да одобрят готвеното увеличение на капитала, което би било необходимо за извършване на сделката. Според плановете главният изпълнителен директор на Osram Олаф Берлиен няма продава своя дял от акциите в германската компания.

Сделка за €3,4 милиарда: Американски консорциум купува германската Osram, която произвежда и у нас

Сделка за €3,4 милиарда: Американски консорциум купува германската Osram, която произвежда и у нас

Ръководството на компанията одобри предложението за придобиване

Наддаването на германския производител започна през юли, когато AMS представи оферта от 35 евро за акция на Osram. Наскоро тя повиши предложението си до 38,5 евро за акция.

От друга страна американските Bain и Carlyle излязоха с предложение за сделка в размер на 3,4 милиарда евро, но според запознати от фондовете обмислят повишаване на тази оферта.

Osram е водещ производител на осветителни тела, LED, осветление за автомобили и смарт продукти. Компанията има повече от век история, а към днешна дата за нея работят 26 200 служители. Към края на фискалната 2018 година приходите ѝ са в размер на 3,8 милиарда евро.

Една от производствените бази на групата се намира в България. Тя е разположена в близост до Пловдив, а в нея бяха вложени 50 милиона лева.

Наддаването за германската Osram продължава. И последната оферта е за $4,1 милиарда

Наддаването за германската Osram продължава. И последната оферта е за $4,1 милиарда