Преди настъпването на отоплителния сезон руската Газпром и украинската Нефтогаз се споразумяха за транзита на синьото гориво към Европа. Според петгодишния договор през тази година ще бъдат транспортирани 65 млрд. кубически метра, а между 2021-2024 г. има наложен минимум от 40 млрд. кубически метра, пише Виктор Катона от Oilprice.com.

Газпром искаше договорът да бъде за една година, за да може да пуснат Северен поток 2 и Турски поток, а Нефтогаз настояваше за десетгодишно споразумение при поне толкова транзитни количества, колкото бяха по-рано.

Транзитът през Украйна се понижи до между 60 и 65 млрд. кубически метра към 2014-2015 г., но в последствие нарасна до средно 90 млрд. кубически метра (89,58 млрд. кубически метра през миналата година). Очаква се обаче стойностите отново да спаднат значително с откриването на Северен поток 2, а транзитът на газ през Украйна формира между 1 и 2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Очакванията са, че щом стойностите спадат до 40 млрд. кубически метра от 2021 г. нататък, значи Северен поток 2 ще бъде открит още през тази година. Но той едва ли ще заработи на пълен капацитет веднага. На предшественика му бяха необходими седем години, за да постигне капацитета си, основно заради изисквания от Брюксел.

Напълно е възможно регулаторните органи в Европа отново да изискат половината от капацитета на тръбата да бъде предоставена за доставчик, който не е Газпром. Шансовете са още по-високи, като се има предвид, че нито една европейска страна няма да получава транзакционни такси за газта.

Целта на Газпром беше Северен поток 2 и Турски поток да са готови преди края на годината, което щеше да даде на руския монополист възможността да прекрати отношенията си с Украйна като транзитна дестинация. Но грандиозните забавяния на строителството в Дания и България не можеха да бъдат компенсирани дори чрез увеличаване на усилията в строителството.

Газпром беше изправена и пред други проблеми. От една страна, компанията трябва да плати глобата от 2,9 млрд. долара, отсъдена от арбитража в Стокхолм. От друга, заплахите за санкции от Вашингтон срещу швейцарската строителна компания Allseas доведе до нейното изтегляне от проекта, което беше напълно непредвидено. Така Газпром ще е принудена да използва собствения си тръбополагащ кораб "Академик Черский", чието пристигане от базата му в Находка в Далечния изток ще отнеме поне два месеца.

Нафтогаз също има свои проблеми. Украйна от години се опитва да увеличи добива на синьо гориво, но той вероятно е отбелязал понижение на годишна основа през миналата година. Така че подписаният контракт е някаква форма на победа за държавната компания. Освен това тя ще си получи въпросните 2,9 млрд. долара.