Френската компания PSA Peugeot Citroёn и иранската Iran Khodro подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие за производството на автомобили от последно поколение в Иран. Това стана по време на посещението на иранския президент Хасан Рохани в Париж, съобщава агенция RNS.

Съвместното предприятие ще бъде изградено в близките 5 години, като инвестицията от 400 милиона евро ще бъде поделена поравно между двете страни. В него ще се произвеждат моделите Peugeot 208, 2008 и 301, снабдени с двигатели от последно поколение, се казва в съобщението на френската компания.

Първите коли трябва да слязат от конвейера на завода в Техеран през втората половина на 2017 година, като съвместното предприятие се надява да продава в Иран по 400 хил. автомобила годишно.

Споразумението предполага съвместното предприятие и производствената мощност да бъдат използвани от Iran Khodro за развитие на собствени транспортни средства, както и за експорт на неговата продукцията .

Иранският автомобилен пазар достига своя пик от 1,6 млн. автомобила през 2011 година. Сегашните намерения на Техеран са до две години да се върне на това равнище, както и производството на автомобили в страната да достигне 2 млн. машини годишно до 2022 година.

До 2012 г. Иран бе вторият по големина пазар за  Peugeot.