Рекордните сливания и придобивания за европейските компании останаха в миналото. През 2015 г. те записаха най-малкия си дял от 17 години насам в сравнение с този в световен мащаб. Тази година са инвестирани 763,3 млрд. долара за придобивания, които представляват 22% от всички сделки в цял свят, възлизащи на 3,49 трилиона долара. За сравнение тези в САЩ са за 2 млрд. долара. Резултатът в Европа остава далеч под пика от 41% през 2007 г., пише Bloomberg.

Общата стойност на европейските изкупувания също остава на доста ниско ниво и е наполовина на тези за компаниите в Северна Америка и Азия. Те са записали ръст от едва 18% при такъв от 41% в Щатите и 59% на най-големия континент. И това дори след рекордната сделка между двата най-големи производители на бира Anheuser-Busch InBev SA и SABMiller Plc, възлизаща на над 100 млрд. долара.

От друга страна апетитът за сливания и придобивания в глобален мащаб отчита рекорден ръст, като почти 60 на сто от всички компании планират да предприемат подобна стъпка в следващите 12 месеца.

Експерти твърдят, че най-големият проблем за Европа, който е причина тя да изостава, е слабият интерес към Стария континент в технологичния сектор. Обемът на сделките в тази сфера през 2015 г. е скочил с 80 на сто в световен мащаб, като голяма част от тях са в САЩ.

Особен принос за успеха на Щатите има придобиването от Dell на EMC Corp. в размер на 67 млрд. долара. В Европа най-голямата такава сделка е за закупуването на ирландската компания King Digital Entertainment Plc от Activision Blizzard Inc., възлизащо на 5,9 млрд. долара.

В хранителния сектор рекордно сливане за тази година е закупуването на Kraft Heinz от инвеститорския фонд 3G Capital, а във фармацевтичния – между Pfizer и Allergan.