Русия и Виетнам се върнаха към сътрудничеството в доставката на авиационна техника: Виетнам подписа договор за закупуване на руския боен учебен самолет Як-130.

Контрактът предвижда доставката на най-малко 12 бойни учебни изтребители Як-130 на стойност над 350 милиона долара, съобщи "Ведомости".

Ескадрата от новите руските самолети, придобити от виетнамските ВВС, трябва да замени остарелите чехословашки L-39, доставени в страната през началото на 80-те години.

От продавача - "Рособоронекспорт" и Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФС ВТС)) засега се въздържат от коментари.

Виетнам стана шестият чуждестранен клиент за придобиване на учебния изтребител Як-130. Преди това той бе експортиран в Алжир, Бангладеш, Мианмар, Лаос и Беларус.

През март 2019 г. бяха подписани договори за доставка на 100 самолета Як-130 в чужбина, заяви Николай Рубан, представител на "Рособоронекспорт", циитран vestifinance.ru.

Самолетът е разработен от Конструкторското бюро " Яковлев" ( част от ПАОК "Иркут Корпорейшън"). Серийно се произвежда от Иркутския авиационен завод и успешно използвана руските ВВС и зад граница.

Двуместният учебно-боен самолет Як-130 осигурява основно и специализирано обучение на пилоти на съвременни и усъвършенствани военни самолети, включително е на свръх маневрени изтребители от поколение"4 ++" и "5".

Комплексът от управляемо и неуправляемо въоръжение позволява използва използването на Як-130 по време на мисии за обучение и решаване на бойни задачи.