Държавна петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) води преговори за продажба на до 49% от активите в тръбопроводния си бизнес. Купувач на този дял ще е консорциум от американски, китайски и местни инвеститори, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на добре запознати източници.

Според тези източници цената на сделката може да варира от $10 милиарда до $15 милиарда. По този начин тръбопроводите на Saudi Aramco ще бъдат оценени общо на повече от 20 милиарда долара.

Сред инвеститорите, участващи в преговорите, са американският фонд Apollo Global Management Inc., инвестиционната компания EIG Global Energy Partners, китайският фонд за инфраструктурни инвестиции Silk Road Fund и фондът за частни инвестиции China Reform Fund Management Co., както и саудитските пенсионни фондове.

Участващите в преговорите могат да обявят сделката още тази седмица, пише деловият вестник.

Saudi Aramco възнамерява да запази мажоритарен дял в този бизнес и контрола върху своите тръбопроводи, казват още източниците на изданието. Като част от обсъжданата сделка може да се създаде съвместно предприятие, което ще получава плащания за транспортиране на саудитски петрол по тези тръбопроводи. Подробности по споразумението за разделяне на приходите при възможната сделка не можаха да бъдат намерени, отбелязва The Wall Street Journal.

Saudi Aramco оперира над 90 тръбопровода в цяла Саудитска Арабия. През пролетта на 2020 г. Bloomberg за пръв път съобщи, че компанията обмисля да продаде дял в поделението, експлоатиращо тези съоръженията на фона на падащите цени на петрола.