Технологичните гиганти разполагат с големи суми свободни пари. Често вместо да се опитват да разработват даден иновативен продукт те предпочитат да купят старт-ъп, който вече го е създал, и по този начин да предложат нови възможности на потребителите си.

До голяма степен това е причината лидерите в ИТ сферата често да съобщават за малки или големи сделки, в които инвестират няколко милиона до десетки милиарди долари.

В своя инфографика от Visual Capitalist обръщат внимание на най-впечатляващите покупки на водещите имена в технологичния свят, като Facebook, Apple, IBM, Cisco и други. За целта те вземат всички сделки, сключени от тези компании между 1991 до 2018 година.

Данните показват, че по брой на сключените споразумения за този период първенец е Google с общо 214 такива или средно между 10 и 11 сделки годишно. За разглеждания период повече от 180 покупки на по-малки фирми са направили още от IBM, Microsoft и Cisco.

В същото време най-малък брой сделки под 80 такива имат Sony, Facebook и Amazon.

Снимка 370625

Източник: Visual Capitalist

Любопитен е фактът, че размерът на сделките на Google е относително малък въпреки големия им брой. Всички те се изчисляват на 30,7 милиарда долара. За сравнение Cisco е извършила такива за близо три пъти по-голяма сума или за 83 милиарда долара.

След нея е HP със споразумения за общо 64,1 милиарда долара. Трета е Microsoft с такива за 61,4 милиарда долара.

Общо за този период разглежданите компании са изхарчили над 387 милиарда долара за придобивания.

Снимка 370626

Източник: Visual Capitalist

Кои обаче са най-големите сделки на ИТ гигантите за последните 27 години?

На първо място в това отношение е придобиването на професионалната социална мрежа LinkedIn от Microsoft. То беше обявено през 2016 година, като общата му стойност е 26,2 милиарда долара.

Срещу 19 милиарда долара през 2014 година пък социалната мрежа Facebook придоби приложението за изпращане на съобщения WhatsApp.

Най-скорошната сделка е тази на Amazon за компанията Whole Foods, чиято стойност е 13,7 милиарда долара. За 12,5 милиарда долара пък през 2011 година Google купи производителят на мобилни телефони Motorola.