Lloyds Banking Group изкупува ипотечният портфейл на Tesco. Ходът на британската банка е мотивиран от това, че според тях икономиката на страната ще издържи, въпреки перспективите за хаотичен Brexit, пише Bloomberg. Сделката е за около 3,8 милиарда паунда, или 4,6 милиарда долара.

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания затяга хватката си, придобивайки над 23 000 ипотечни кредита на клиенти като част от сделката. Tesco пък иска да се отърве от кредитите - компанията намалява разходите си и съкращава служители, а през месец май беше съобщено и че излиза от ипотечното кредитиране. Мотивите на кредитора са, че условията са предизвикателни, а някои по-малки кредитори вече бяха изтласкани от пазара.

Всичко това е в унисон със стратегията на Tesco Bank за намаляване на броя на продуктите и услугите, предназначени за широкия кръг клиенти на компанията, откъдето ще се намалят и оперативните и финансови разходи.

Инвестицията на Lloyds идва на фона на предупрежденията, че британските банки ще свият печалбата си поради увеличаващия се риск от Brexit без сделка.

Citigroup вече алармира, че при подобно развитие на обстоятелствата печалбата на британските банки може да се свие с до 25%, а цените на жилищата на Острова ще се понижат заради развода с ЕС и по-високите имотни данъци.

Lloyds обаче е една от малкото британски банки, които не реагираха толкова песимистично. Въпреки това главният изпълнителен директор на финансовата институция Антонио Орта-Осорио призна, че продължаващата несигурност покрай излизането на страната от ЕС може да повлияе икономиката.

Lloyds Bank планира три поделения в ЕС след Brexit

Lloyds Bank планира три поделения в ЕС след Brexit

Пореден знак как излизането от ЕС ще раздроби банковата индустрия на Острова

"Силното натрупване свободен капитал ни дава гъвкавост да разгледаме възможносите за неограничен растеьж в избрали целеви области, където забелязваме стойност за акционерите", пишат от банката в съобщение и допълват, че сделката с Tesco е в съответствие с този подход.

Сделката представлява най-голямото разпределение на активи от главния изпълнителен директор на Tesco Дейв Люис., след продажбвата на южникорейски активи на стойност 4 милиарда паунда преди 4 години.

През петте години, в които Люис е начело на компанията, веригата супермаркети намали дълга си достатъчно, за да върне високия си кредитен рейтинг от Moody"s. Tesco намали разходите си и чрез съкращаване на служители и позиции, като само преди месец компанията обяви, че закрива още 4 500 позиции.

Lloyds Bank закрива 100 свои клона във Великобритания

Най-големият ипотечен кредитор на Острова закрива 100 свои клона

И ще загуби 325 работни места от това