Турската компания за доставка на храна Getir е придобила германския си конкурент - компанията Gorillas. Сделката е за 1,2 милиарда долара. 

Придобиването на Gorillas прави Getir най-голямата компания за подобен вид търговия в Европа. Getir беше оценен на около 8,8 милиарда долара в сделката - около седем пъти повече от Gorillas, заради силната си позиция в Турция, предаде Reuters.

Сделката на компанията за хранителни стоки Getir за закупуване на конкурента Gorillas е важна стъпка към консолидация на европейския пазар за доставка на храна. На този пазар компаниите вече изпитват затруднения на фона на забавяне след COVID.

След скоростната експанзия, през март тези бизнеси бяха засегнати от спад в в търсенето на доставки и от покачващите се лихвени проценти.

Компаниите за доставка на храна започнаха бързо да се сливат, за да намалят разходите и да излязат от пазарите, на които са слаби, в стремежа си да станат печеливши.

Just Eat Takeaway напуска Румъния

Най-голямата компания за доставки на храна в Европа напуска Румъния

Компанията за доставка на храна загуби над €1 милиард миналата година

Турската Getir и германската Gorillas бяха сред многото компании в сектора с доставките на храна търговия, подкрепени от рисков капитал, които се състезаваха по време на пандемията да създадат центрове за доставка в центровете на градовете, използвани за бързо транспорт на хранителни стоки до клиентите (в рамките на 10 минути).

Идеята за тези центрове или т.нар. "тъмни" магазини е коренно различен от този на по-утвърдените компании като Just Eat Takeaway и Uber Eats, които приемат поръчки за ресторанти и доставят ястия, въпреки че често се възприемат като конкуренти.

Миналия месец Getir сключи сделка с Just Eat Takeaway за включване на хранителните стоки на Getir в приложението Takeaway. Това ще донесе на Just Eat Takeaway допълнителни поръчки.

Акциите на европейските компании за доставка са надолу с около 60% спрямо предходната година.