Основаният в Съединените американски щати производител на дизелови двигатели Cummins е направил индикативна оферта за подразделението MAN Energy Solutions на Volkswagen, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Още през май най-големият производител на автомобили съобщи, че търси продажба или партньорство за MAN Energy Solutions като част от плана си за преструктуриране на империята, в която влизат коли, камиони и автобуси. Главният изпълнителен директор Хърбърт Дайс обеща да опрости групата, в която има цели 12 бранда.

MAN Energy произвежда огромни дизелови двигатели, използвани в кораби и електроцентрали.Макар VW все още да не е сключила договор с банка, която да консултира продажбата, концернът вече е говорил с няколко компании, за да оцени интереса им за актива, който се очаква да бъде продаден срещу около €3 милиарда. VW потвърди, че води разговори, но не коментира относно офертата на Cummins. Щатската компания отказва коментар.

Защо Турция най-вероятно печели новия завод на Volkswagen вместо България?

Защо Турция най-вероятно печели новия завод на Volkswagen вместо България?

Мнението на експерт

За да увеличи цената, Volkswagen води разговори и с притежавания от Advent производител на двигатели Jenbacher, някога част от империята на General Electric, както и с още една азиатска комания.

Подразделението на VW, познато преди като MAN Diesel & Turbo, произвежда и турбокомпресори, използвани в петролната и газова индустрия. През 2018 г. то има печалба от €133 милиона при приходи от €3,1 милиарда.Volkswagen не за първи път се опитва да продаде част от бизнесите си. Усилията на компанията за продажбата на моторите Ducati и производителя на скоростни кутии Renk обаче бяха спирани от синдикатите.

MAN Energy Solutions бе част от марката за камиони MAN, но някои от активите бяха прехвърлени на VW като част от усилията за опростяване на Traton преди качването ѝ на борсата.

Volkswagen се разделя с 15% от подразделението си за камиони в IPO за €1,9 милиарда

Volkswagen се разделя с 15% от подразделението си за камиони в IPO за €1,9 милиарда

Производителят на MAN и Scania може да бъде оценен на до €16,5 милиарда