Volkswagen AG ще предложи до 15 процента от подразделението си за камиони Traton AG срещу между €27 и €33 на акция. Така първичното публично предлагане може да набере до €1,9 милиарда, пише The Wall Street Journal.

Борсовото предлагане, което би оценило цялата Traton на около €16,5 милиарда, е чакано отдавна. Volkswagen започва да се разделя с някои от дивизиите си, за които смята, че са ненужни за постигането на основната цел - производство на автомобили и предлагане на услуги за мобилност.

Traton е един от най-големите производители на камиони в света. За миналата година печалбата на подразделението е €1,7 милиарда преди данъци, а приходите - €25,9 милиарда. Бизнесът му включва марките MAN и Scania, както и 17% дял в американския производител Navistar International и 25% в китайския Sinotruk.

Volkswagen дълго се бори да постигне консенсус сред основните си акционери и представители на синдикатите, които държат половината места в борда, относно продажбата на подразделения, които вече не се смятат за основни за дейността.

Инвеститорите могат да записват дялове между 17 и 27 юни, а търговията започва на 28 юни във Франкфурт и Стокхолм.

Volkswagen ще съкрати по-малко служители от очакваното

Volkswagen ще съкрати по-малко служители от очакваното

Компанията иска да увеличи маржа