Броят на американците, които са останали без работа след началото на епидемията, нараства до 3,28 млн. за дни, показват данни на Департамента по труда.

Броят надхвъля многократно пика от рецесията през март 2009 г., когато документи за безработица подадоха 655 хил. Предходният рекорд бе от октомври 1982 - 695 хил. През предишната седмица едва 282 хил. американци заявиха желание за помощи, тъй като са загубили работата си.

Икономистите очакваха 1,5 млн.

Преди началото на търговията в САЩ фючърсите на Dow показват спад от 200 пункта. S&P 500 и Nasdaq губят 1,3% и 1% съответно.

Подадените документи за безработица се смятат за най-бързия начин да се установи икономическото здраве на най-голямата икономика в света.

По-рано председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че САЩ "може би вече е в рецесия", но прогресът по контрол на епидемията ще определи кога икономиката може да заработи отново с пълна пара. "Първо ще трябва да поставим под контрол разпространението на вируса и тогава да възстановим икономическата активност", каза той пред NBC.

Коментарът на гуверньора контрастира рязко с позицията на президента Доналд Тръмп, който настоява за по-бързо възстановяване - още преди Великеден.