В Испания започна частично премахване на ограниченията за блокиране, въведени заради коронавируса. Наред с това, на работа се връщат около 300 хил. души в региона около Мадрид, пише CNN.

Страната навлиза във втория си месец на блокиране и някои ограничения бяха облекчени, което позволи на онези, които не могат да работят от домовете, като тези в строителната и производствената индустрия, да се върнат на работа.

Въпреки това магазините, баровете и ресторантите и други предприятия, които се смятат за "несъществени", засега остават затворени.

Испания иска да въведе гражданска заплата "възможно най-бързо"

Испания готви безусловен базов доход на гражданите си заради коронавируса

Дългосрочната цел на правителството е мярката да не бъде временна, а постоянна

Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията на коронавирус, като досега повече от 169 000 потвърдени случая - най-високите в Европа и на второ място след САЩ, сочат данни от университета Джонс Хопкинс.

Премиерът Педро Санчес обаче предупреди, че връщането на страната към нормалния живот ще бъде "прогресивно", подчертавайки, че възобновяването на нормалната дейност ще се извършва поетапно и ще бъде придружено от мерки за хигиена и стриктно наблюдение за нови случаи и предотвратяване на по-нататъшно заразяване. "Не можем дори да знаем към каква нормалност се връщаме", каза той миналата седмица.

Испания отчете най-големия месечен скок на безработицата в историята си

Испания отчете най-големия месечен скок на безработицата в историята си

Коронавирусът е "унищожил" 834 000 работни места в страната

През уикенда правителството обяви, че полицията започва да раздава 10 милиона защитни маски на метростанции и други транспортни центрове.

"Безотговорно и безразсъдно"

Все пак облекчаването на ограниченията предизвика безпокойство в някои квартали.

Испанският трудов съюз изрази опасения относно безопасността на завръщащите се на работа. Съюзът, който има 940 000 членове, призова работодателите да носят отговорност за предоставянето на лични предпазни средства за своите служители.

Миналата седмица в проучване, публикувано в медицинско списание The Lancet, се казва, че блокирането в целия свят не трябва да бъде напълно премахнато, докато не се намери ваксина срещу болестта.

Изследването, базирано на епидемията от Китай, използва математическо моделиране, за да покаже как преждевременното премахване на подобни мерки може да доведе до бърза втора вълна на заразяване.

Испания е една от няколкото европейски държави, които предпазливо се подготвят за отпускане на ограниченията.

Австрия заяви, че постепенно ще започне да отваря отново магазините след Великден, а в Германия група икономисти, юристи и медицински експерти препоръчват постепенно отпускане на мерките, което ще позволи на определени индустрии и работници да възобновят дейността си, докато се предприемат стъпки за предотвратяване на повторно заразяване.

Междувременно Дания ще отвори отново детски градини и училища тази седмица, ако случаите с коронавирус останат на сегашните нива, а децата в Норвегия ще се върнат в детската градина след седмица.